Zoner.cz Czechia.com Inshop.cz Interval.cz CA Czechia.cz InMail.cz Hostováno na serverech CZECHIA.CZ
Menu
Menu

Články
Články
Články
Nejčtenější články
za poslední měsíc

Nenalezen žádný článek...

Legenda
Legenda
Legenda

Anketa
Anketa
Anketa
Vyhovuje vám nynější náplň těchto stránek?

Naprosto
(17 346)
Chci více o Pánu Prstenů
(3 975)
Chci více o hercích
(1 117)
Chci něco jiného
(301)
Nevyhovuje vůbec
(606)


Ostatní
Ostatní
Ostatní

Reklama
Reklama
Reklama


Přihlášení


Nová registrace
Obrázky
Obrázky
Nejprohlíženější obrázky
z posledních 50-ti

[5 584 prohlížení]

[5 561 prohlížení]

[3 262 prohlížení]


Herci
Herci
Herci
Nejsympatičtější herec

Aragorn / Viggo Mortensen
164 151 hlasů
průměr: moc sympatický(á)

Reklama
Reklama
Reklama





Ať hudba zní...
Autor: Jarek
Vyšlo: 12.04.2011
Komentářů: 4
Přečteno: 7323x
Popisek: Úvahy o hudbě pro Hobita 6. dubna 2011, autor: Garfeimao

Na nástěnkách TORNu se objevila zpráva z oficiálního blogu Douga Adamse ohledně Howarda Shorea a jeho budoucí práce na soundtracku k Hobitovi.

Doug Adams:

„Howard měl včera večer svou první dlouhou konferenci s PJ kvůli Hobitovi. Je neuvěřitelně vzrušující, že se věci dávají do pohybu . . .“

Vím, že alespoň pro mě je to velmi vzrušující zpráva, daleko víc než jsem vůbec čekala. Určitě nejsem jediný fanoušek těchto filmů s názorem, že hudební stránka je jednou z hlavních součástí zábavy. A s novými filmy se nejen vrátíme do Středozemě, ale znovu vstoupíme také do té krásné zvukové krajiny. To mě vedlo k úvahám, jaká hudební témata se asi přenesou z předchozí hudby a na jaká nová se můžeme těšit. Protože nejsem vůbec žádný muzikant, jde jen o neformální podrobný rozbor, jen o mé slovy vyjádřené myšlenky o tom, jak si představuji budoucí hudební doprovod k Hobitovi.(Upozorňuji všechny, kteří příběh Hobita neznají, že toto shrnutí obsahuje spoilery)

S jistotou se dá předpokládat, že uslyšíme více hobitích témat. Kniha začíná podobnou pastorální sekvencí, jakou jsme viděli ve Společenstvu, a film podle mě nepochybně začne obdobně. Bude zajímavé sledovat, jak se tato témata propojí s hudbou trpaslíků, protože jak už jsem se zmínila, určitě uslyšíme některé hudební prvky během Neočekávaného dýchánku. Jediné trpasličí téma, které jsme slyšeli, zaznělo v dolech v Morii, když Gandalf ozáří velkou síň Trpasluje. Moc se těším, že uslyším jak rozšíření tohoto velkého skvostného motivu, až spatříme jeskyně pod Osamělou horou, i to, že uslyšíme trpasličí pijácké písně. Vím docela jistě, že pro oslavy vyberou ty nejlepší z nich, a předpokládám,  že tyhle kousky potom uslyšíme v budoucnu od fanoušků na setkáních k  Hobitovi.

Vrátíme se také do Roklinky, takže se s určitostí dá říct, že se vrátí také některé již známé elfí motivy. Podle knihy zpívali elfové v Roklince šťastné písničky; no, nejsem si zrovna moc jistá, jestli mám chuť na nějaké elfí Tra-la-la-la, ale Howard jistě nějak zařídí, aby elfové nezněli úplně pitomě. A díky návratu Cate Blanchettové v případě Bílé rady by se mohla vrátit také hudební témata z Lothlorienu. A zatímco elfí témata v Pánovi prstenů byla někdy poněkud smutná, aby odrážela celkovou atmosféru blížícího se odchodu elfů ze Středozemě, dá se čekat, že v Hobitovi budou všechna elfí témata o něco veselejší. Divokou kartou jsou pro mě elfové z Temného hvozdu, protože očekávám, že tam zazní motivy jedinečné pro jejich říši, a přitom budou stále znít elfsky.

A když je řeč o Bílé radě, soudím, že musí dostat své vlastní téma, aby se podtrhl její význam v událostech ve Středozemi. A přestože bude pěkné vidět všechny shromážděné, já osobně se moc těším, až uslyším téma Sarumana Bílého, když byl ještě stále dobrý, bez vší té temnoty Železného pásu z Pána prstenů. Gandalf už má vlastní hudební motiv, ale teď se setkáme také s Radagastem, takže to znamená přinejmenším tří hudební motivy pro tři čaroděje. Doufám, že půjde o jasně vymezená témata, z nichž každé zdůrazní jejich odlišné povahy a schopnosti. A tím jsem v zásadě vyčerpala známá témata a rozšíření těch stávajících.

Hobitpojednává o několika postavách a rasách, s nimiž jsme v Pánovi prstenů nesetkali, takže bychom si měli užít řady nových hudebních témat. Jako první jsou na řadě obři, kteří podle mě neměli v trilogii žádné vlastní téma, ale u nichž nějaké očekávám, když budou věznit družinu trpaslíků a hobita. Skřeti jsou také docela noví, přestože už o nich byla zmínka v Pánovi prstenů, ale teď se na ně podíváme lépe během putování naší družiny v horách. Protože budou hrát důležitou roli při setkání s Vrrky a pak během bitvy pěti armád, nepochybně vznikne pro skřety řada témat. A samozřejmě se také v horách Bilbo vůbec poprvé setká s Jedním prstenem a s Glumem, kteří mají oba svá jasně vymezená témata.

Jakmile trpaslíci a Bilbo vyváznou z hor a skřeti s Vrrky je zaženou na stromy, setkáme se poprvé s velkými orly. Orlové už své vlastní téma mají, ale měli bychom se dočkat jeho rozšíření, až spatříme jejich domovy vysoko v horách. Moc se těším na celou tuhle sekvenci, protože jejich objevení bude jistě doprovázet řada krásných záběrů s přelety nad horami doprovázených úžasnou hudbou. Vsadím se, že půjde o vrcholné téma prvního filmu, ale to jen proto, že tahle vzdušná témata od Howarda Shorea mám opravdu moc ráda.

Další novou postavou, která by měla získat vlastní téma, je Medděd. Předpokládám, že jeho téma bude zcela odlišné a unikátní, a nemůžu se dočkat, až uslyším variace, které by měly doprovázet jeho dvojí povahu. Ano, čekám jedno téma pro člověka a jedno pro medvěda, a obě by měla být mohutná a niterná. Téma, které uslyšíte a okamžitě poznáte, že se do boje zapojuje Medděd; už se nemůžu dočkat, až se objeví v bitvě pěti armád.

 


Komentáře čtenářů - zobrazit všechny komentáře
12.04.2011 15:22:34 - Saša - Nadpis neuveden [ODPOVĚDĚT]
18 měsíců? No běs jak já to přečkám? :-)
13.04.2011 2:59:56 - Jarek - Nadpis neuveden [ODPOVĚDĚT]
I přečkáš, neboj se. Až se objeví víc informací z natáčení, nebudeš vědět, kam dřív skočit.
P.S. Lidi, pořád se tady nenajde nikdo, kdo by nám mohl pomoct s překládáním... práce bude dost a dost a sami to opravdu nezvládneme.
23.07.2012 18:10:45 - pavel - Nadpis neuveden [ODPOVĚDĚT]
já se nemužu dočkat protože mi má koupit fotr auto
23.07.2012 18:13:02 - pavel - 19.7 [ODPOVĚDĚT]
já si míslíp že pán prstenu je hustej a co vi protože je to hustí

Přidejte i vy komentář k tomuto článku!
[zobrazit všechny komentáře]
Jméno: 


E-mail: 


Předmět: 
Komentář: 
  Chcete  být informován(a) o nových komentářích?
Zde prosím zadejte kód z obrázku:   Zadejte číslo


 


Další články
Předchozí článek
Ian McKellen blogger – 9. část

Gandalf jde na zkoušky Překlad: Jarek
Následující článek
Orlando Bloom v H

překlad: Saša
 



Toto jsou nejnavštěvovanější stránky o filmu Pán Prstenů na českém Internetu.
Statistiky přístupů jsou k dispozii zde. Informujte se o možnosti reklamy!

Copyright © 2003, Pavel Nero Kramný, Design by Sputnik.
>> generování stránky trvalo 0 sekund <<