Zoner.cz Czechia.com Inshop.cz Interval.cz CA Czechia.cz InMail.cz Hostováno na serverech CZECHIA.CZ
Menu
Menu

Články
Články
Články
Nejčtenější články
za poslední měsíc

Nenalezen žádný článek...

Legenda
Legenda
Legenda

Anketa
Anketa
Anketa
Vyhovuje vám nynější náplň těchto stránek?

Naprosto
(17 346)
Chci více o Pánu Prstenů
(3 975)
Chci více o hercích
(1 117)
Chci něco jiného
(301)
Nevyhovuje vůbec
(606)


Ostatní
Ostatní
Ostatní

Reklama
Reklama
Reklama


Přihlášení


Nová registrace
Obrázky
Obrázky
Nejprohlíženější obrázky
z posledních 50-ti

[5 583 prohlížení]

[5 559 prohlížení]

[3 261 prohlížení]


Herci
Herci
Herci
Nejsympatičtější herec

Aragorn / Viggo Mortensen
164 148 hlasů
průměr: moc sympatický(á)

Reklama
Reklama
Reklama





Vylepší nebo zničí svými úpravami Peter Jackson Tolkienova Hobita?
Autor: kwandar
Vyšlo: 04.06.2011
Komentářů: 6
Přečteno: 6454x
Popisek: Zatímco nás Jackson škádlí vodítky ohledně Hobita, můžeme jen spekulovat na jakou Neočekávanou cestu nás příště vezme.

Tak tady to máme. Oznámená dvojice filmů Hobit Petera Jacksona bude nazvána Neočekávaná cesta a Tam a zase zpátky. I když, není to tam nejúžasnější zpráva, která přišla z Wellingtonu, kde Jackson se svým týmem tvrdě pracuje na natáčení prequelů k Pánu Prstenů, zejména když jsme o záměru takhle filmy pojemnovat věděli už od března, kdy  si společnost Wingnut films nechala zaregistrovat oba názvy. Samostatné přezdívky každopádně přispívají k přetrvávajícímu tušení, že Jackson pilně pracuje, aby vytvořil velkolepou epickou fantasy ve stylu Pána Prstenů, a to z docela nevhodného zdrojového materiálu.

Poprvé jsem se tohoto problému dotkl v prosinci, kdy vyšlo najevo, že Orlando Bloom a Cate Blanchett, jako Legolas a Galadriel by se mohli v Hobitovi objevit (přestože jejich postavy v původní knize zroku 1937 nejsou), takže to není nic nového. Sledování malých vodítek, které napovídají, že Jackson chce řádně Hobity vyždímat – a dumání nad tím, zda zobrazení tohoto záměru skončí šikovným převedením na plátno nebo zprzněním filmu – se poslední dobou stalo zábavou pro mnoho lidí, zvláště když je zveřejňováno stále více a více detailů.

Spolu s tituly, jejichž individuální přezdívky samozřejmě připomínají ty z trilogie PP, Jackson tento týden rovněž odhalil, že uvidíme Bílou radu – Gandalfa, Sarumana a Galadriel, jak útočí na Dol Guldur, pevnost zla v Temném hvozdu. V knize slyšíme pouze o vyhnání Černokněžníka (odhaleného v PP jako lotra Saurona) ve zpětném Gandalfově vyprávění.

 „Nebudu říkat jak a kdy, ale potvrzuji, že obojí, Bílá rada i Dol Guldur se ve filmech objeví,“ napsal Jackson na svém Facebooku. „A to nejen v jedné scéně. Už jen vytvoření správného vzhledu bylo velou výzvou, ale naštěstí /designéři/ Alan Lee a John Howe vychrlili spoustu nápadů, a mělo by to vypadat docela cool.“

Jsou to bezpochyby mučivé vyhlídky. Jak bude vypadat Sauron – Tolkien nezanechal žádný popis – když předpokládáme, že ještě nedosáhl formy velkého oka, v jaké je zobrazen v Pánu Prstenů? A znamená to, že téměř devadesátiletý Christopher Lee se vydal na výlet na Nový Zéland aby si zopakoval svou roli Sarumana? Třeba bude jeho úloha natočena před modrým pozadím ve Velké Británii – na tuhle informaci si budeme muset nejspíš chvíli počkat.

Strukturálně přítomnost těchto scén samozřejmě ještě více „zpánoprsteňuje“ Hobita. Tolkienova kniha je jemnou, lineární pohádkou, která velmi sporadicky opouští postavu Bilba Pytlíka (krátká kapitola na konci knihy, ve které velký drak Šmak opouští své hnízdo, aby dštil síru a oheň na blízké jezerní město, a později, když hobit spí během bitvy pěti armád, jsou, pokud si vzpomínám, jediné dva případy). Pán Prstenů bylo rozlehlé vyprávění, které se rozdělovalo a znovurozdělovalo po celou dobu knihy, sledujíce různé členy původního společenstva prstenu a jejich oddělené dobrodružství. Odtržení od centrálního příběhu zobrazí  Hobita ve velice odlišném spektru, než jak bylo původně zamýšleno.

V tomto případě ale Jackson dělá pouze to, o co se pokoušel Tolkien sám po vydání Pána Prstenů. Spisovatel také revidoval svůj dřívější svazek za účelem vyhlazení stylistických odlišností. Glum se v edici z roku 1951 stal více zlověstným a jeho závislost na prstenu více skličující, ale od pozdějších, ještě radikálnějších změn nakonec Tolkien upustil, když zjistil, že by jich musel udělat příliš mnoho.

Bráno z té lepší stránky, přítomnost Sarumana, Galadriel, staršího Bilba, Legolase, a dokonce i Froda by měly vytvořit z Hobita daleko přirozenější prequelový projekt. Polovina ve mně podporuje Jacksona, který už dříve dokázal, že má na to připravit pro stříbrné plátno velice těžké dílo od stejného autora. Druhé polovině se staví vlasy na hlavě při pomyšlení na všechno to fušování do práce Tolkiena. Už vidím sám sebe za šest měsíců, probuzeného ze snění v kině, když Bloom vyskočí odnikud, se svými světlými vlasy vlajícími ve větru, aby sundal nějakého ubohého skřeta, který připravoval nějakou neplechu. „Tohle přece není v knize!“ – taková myšlenka bude probíhat myslí čtenáře Tolkiena, ale možná... jenom možná... bychom si měli šetřit náš vztek na daleko důležitější bitvy.

 

 

Objeví se Legolas Orlanda Blooma v hobitích prequelech jen tak, z ničeho nic? 

 

ZDROJ

http://www.guardian.co.uk/film/2011/jun/02/peter-jackson-tolkien-the-hobbit

 


Komentáře čtenářů - zobrazit všechny komentáře
04.06.2011 15:36:10 - Lucka - Nadpis neuveden [ODPOVĚDĚT]
Pokud to Jackson nepřežene, tak by to mohlo být dost dobrý. Osobně se na zasedání rady docela těším, jen se bojím, aby všema přidanejma příběhama nepohřbil základní linii příběhu.
05.06.2011 14:40:08 - Ramesse III. - Nadpis neuveden [ODPOVĚDĚT]
Popravdě to je věc, které se nejvíc bojím - aby z původního Tolkienova díla, kterého se PJ dokázal přes všechno rozumnou mírou držet v celém Pánovi prstenů, nezbylo jen prostoduché torzo, nahrazené hollywoodským patosem.

Na druhou stranu, to, že něco není v knize, neznamená, že to nebude od Tolkiena - jak známo, pan profesor většinu z toho, co napsal, doplnil nespočtem dodatků, poznámek, vysvětlivek a rozvedení, které sice nikdy nespatřily a bezpochyby ani pro svoji roztříštěnost nespatří světlo světa, ale mohou filmařům posloužit jako dostatečný základ pro rozvedení příběhu Hobita :)
06.06.2011 10:17:47 - Saša - Nadpis neuveden [ODPOVĚDĚT]
Peterovi Jacksonovi věřím, je tak velkým milovníkem Tolkiena, že si nedovolí příběhy měnit. Jen se bude snažit, aby - přinejmenším jeden ze dvou dílů Hobita - pamatoval i na v knize Hobit nejmenované postavy, jejichž činny nicméně vývoj příběhu a důsledky konání Bilba musely nutně ovlivnit. Ještě stále je mnoho milovníků Středozemě, kteří kromě 3 dílů Pána prstenů a 1 Hobita nic jiného (dodatky, poznámky, příběhy) nečetli.
09.06.2011 10:14:12 - Ramesse III. - Nadpis neuveden [ODPOVĚDĚT]
Máš naprostou pravdu. Přitom třeba Silmarillion si s Pánem prstenů vůbec v ničem nezadá :)
09.06.2011 18:22:17 - Drag - Nadpis neuveden [ODPOVĚDĚT]
zase nelpete na presnem prepisu knih. knihy jsou knihy a film je film. Filmy jsou zalozeny na pribehu knih, ale film dela Jackson a spol. a ne Tolkien. Zadna kniha nemuze byt poskozena filmem a naopak. Protoze to co bylo napsano zustane napsano. Knihy maximalne muzou ziskat dalsi nove ctenare nic vic. Ja verim, ze to Jackson zvladne.
10.06.2011 13:58:42 - Ramesse III. - Nadpis neuveden [ODPOVĚDĚT]
Tak jasně, asi nikdo rozumný nečeká, že bude Hobit přesně podle knihy, spíš myslím, že článek vyjadřuje obavu, aby PJ nezašel moc daleko. Ale kdyby se mu podařilo udržet kurz, jaký měl u Pána prstenů, asi by si nemohl nestěžoval :)
Přidejte i vy komentář k tomuto článku!
[zobrazit všechny komentáře]
Jméno: 


E-mail: 


Předmět: 
Komentář: 
  Chcete  být informován(a) o nových komentářích?
Zde prosím zadejte kód z obrázku:   Zadejte číslo


 


Další články
Předchozí článek
Ian McKellen blogger – 11. část

Překlad: kwandar
Následující článek
Bard a Šmak

Luke Evans si zahraje Barda a Benedict Cumberbatch nadabuje Šmaka v Hobitovi
 



Toto jsou nejnavštěvovanější stránky o filmu Pán Prstenů na českém Internetu.
Statistiky přístupů jsou k dispozii zde. Informujte se o možnosti reklamy!

Copyright © 2003, Pavel Nero Kramný, Design by Sputnik.
>> generování stránky trvalo 0 sekund <<