Zoner.cz Czechia.com Inshop.cz Interval.cz CA Czechia.cz InMail.cz Hostováno na serverech CZECHIA.CZ
Menu
Menu

Články
Články
Články
Nejčtenější články
za poslední měsíc

Nenalezen žádný článek...

Legenda
Legenda
Legenda

Anketa
Anketa
Anketa
Vyhovuje vám nynější náplň těchto stránek?

Naprosto
(17 346)
Chci více o Pánu Prstenů
(3 975)
Chci více o hercích
(1 117)
Chci něco jiného
(301)
Nevyhovuje vůbec
(608)


Ostatní
Ostatní
Ostatní

Reklama
Reklama
Reklama


Přihlášení


Nová registrace
Obrázky
Obrázky
Nejprohlíženější obrázky
z posledních 50-ti

[5 608 prohlížení]

[5 576 prohlížení]

[3 278 prohlížení]


Herci
Herci
Herci
Nejsympatičtější herec

Aragorn / Viggo Mortensen
164 234 hlasů
průměr: moc sympatický(á)

Reklama
Reklama
Reklama





Quint – Neočekávaná cesta: Quint na natáčení Hobita!
Autor: Jarek
Vyšlo: 05.11.2011
Komentářů: 8
Přečteno: 8089x
Popisek: S rozhovory s tvůrci trilogie Pán prstenů a jejich moderátorem Quintem z webu Aint It Cool News jsme se už na těchto stránkách setkali. Tentokrát Quint zúročil léta kontaktů s tvůrci a herci z trilogie a… prostě bomba! Přesvědčte se sami…

Část 1 - O Hobitíně

Publikováno: 31. října 2011

 

POZOR SPOILERY!!

Zdar, lidi! Hlásí se Quint z přerostlé divočiny novozélandského Severního ostrova. Dělal jsem trochu tajnůstky s výletem na jižní polokouli a za to se omlouvám, ale nebylo zbytí.

Jde o tohle. Spouštím nový, dočasný, pravidelný sloupek, který jsem nazval Neočekávaná cesta, protože je to přesně tak. Před necelým měsícem mi přišel e-mail, ve kterém mě žádali, abych se sám vydal do zákulisí Hobita na celou dobu natáčení v exteriérech, takže strávím přes 2 měsíce na Novém Zélandu mezi štábem a budu psát o jejich dobrodružstvích, hádkách, vítězstvích a strastech během putování krajinou během natáčení jednotlivých částí blížícího se dvoudílného prequelu k Pánovi prstenů. Jak nás všechny učil Winston Zeddemore, odpovídá se na takový dotaz vždy ANO!

Označovat ovšem Hobita za prequel není tak docela přesné. Nejedná se samozřejmě o film splácaný k tomu, aby byl kasovním úspěchem založeným na nějakém absurdně úspěšném díle. Jak jistě ví většina Tolkienových čtenářů a lidských tvorů starších 7 let, Hobita stvořil JRR Tolkien jako prvního. Příběhů ze Středozemě je celá řada, ale Hobit je přirozená volba. Je to vysoké dobrodružství a můžeme se v průběhu jeho vlastního jedinečného příběhu znovu setkat s některými oblíbenými místy a postavami.

Názorný příklad – úplně první lokalita, kterou jsem na téhle cestě navštívil: Matamata, Waikato, Nový Zéland – Severní ostrov, místo známé také jako Hobitín.

 

 

 

 

 

 

Nádhera, ne? Na obrázcích nebo ve filmu to vypadá překrásně, a přitom, když stojíte NAHOŘE na Dně pytle a díváte se na Kraj, je v tom pohledu něco neuvěřitelně neskutečného a vy si najednou připadáte malí. Miluju (dobrou) počítačovou animaci, chovám ve velké úctě umělce v oblasti digitálního umění, kteří se hodiny a dny a týdny a měsíce lopotí v temné místnosti, abychom se mohli vypravit do starověkého Řecka nebo na Pandoru nebo strávili nějakou dobu s dinosaury v Jurském parku nebo s Glumem, Césarem nebo těmi divnými kreveťáky, ale pokud jsem byl někdy třeba jen trochu na pochybách, co opravdu vyhrává, rázem všechny ty pochyby zmizely, když v údolí pode mnou zabečely ovce, zaržáli koně, zafoukal vítr a z komínů hobitích nor rozesetých po svěží zelené krajině začal stoupat kouř.

 

 

 

A když říkám zelené, tak myslím ZELENOU. Tráva v zemědělské krajině novozélandského Severního ostrova je jako z toho starého Čaroděje ze země Oz natočeného na Technicolor. Má tak živou barvu, až z toho skoro bolí oči.

Ale to přece všichni víme, že Nový Zéland je krásný. V tuhle chvíli to berme jako dané. Do konce prosince dostanete svoji porci neuvěřitelných scenérií z mého putování z místa na místo (zvlášť až se dostanu na Jižní ostrov). Teď se podívejme na to, co se vlastně dělo v Hobitíně.

Budíček byl v 5.15, takže jsem skoro ani neměl čas na to, abych se osprchoval a dal trochu do pořádku, než jsem vyrazil na zhruba čtyřicetiminutovou jízdu z hotelu v Hamiltonu na místo hluboko ve zvlněné kopcovité krajině kolem Matamaty.

Když jsem se dostal přes bezpečnostní procedury, rozjel jsem se podle cedulí po úzké štěrkové cestě k parkovišti štábu. Jistě, krajina byla krásná, jako vystřižená z Tolkiena, ale teprve, když jsem zabočil a spatřil ten neuvěřitelně malebný kamenný most vedoucí k Zelenému drakovi, mi opravdu došlo, kde to jsem.

Ten pocit ještě zesílil, když jsem stál v základním táboře, umístěném nahoře na Dně pytle, a rozhlížel se po Hobitíně s desítkami hobitích nor na akrech zelených kopců a mohutný strom uprostřed.

Štáb právě na úzké pěšině před Dnem pytle připravoval jeřáb pro vůbec první záběr v Hobitíně po 10 letech. Kvůli té úzké a strmé pěšině musel štáb snést dolů jeřáb po částech a smontovat ho na místě. Chvíli to trvalo, ale zanedlouho už se s vrznutím otevřely známé kulaté zelené vstupní dveře do Dna pytle a objevil se snad ještě známější obličej.

Z nory pomalým krokem vyšel Frodo Pytlík, a zatímco žvýkal toast s džemem, seskákal po schodech k poštovní schránce, vytáhl z ní poštu a zamířil zpátky dovnitř.

 

 

Co dělá Frodo v Hobitovi? Nechci vyzrazovat moc detailů, ale dá se říct, že Frodo patří ke spojovací hmotě mezi Hobitem a Společenstvem prstenu.

A opravdu, v příštím záběru jsme se dívali přes rameno Elijaha Wooda, který právě na vstupní branku Dna pytle přitloukal ceduli: „Vstup povolen jen ve spojitosti s oslavou.“ Tím pádem byste měli mít všichni jasnou představu, do kterého místa v čase tenhle okamžik zařadit.

Martin Freeman zaskakoval za Iana Holma, který natáčel všechny své scény a detaily v Londýně. Někdy se přehrávaly záběry, které už byly natočené, aby si všichni vybavili, co dělali a pomohli jim sladit nové záběry. Peter a štáb to dělali kvůli zpětným záběrům na Elijaha a já jsem znovu mohl vidět Iana jako Bilba. Bylo to docela zvláštní. Pohled na Iana v detailu, s parukou na hlavě, s vestou a špičatýma ušima mi prostě vyvolal úsměv na tváři.

I když jsem o tom s Elijahem nemluvil, vsadím se, že byl neskonale vděčný za to, že tam měl Martina, který mu dělal partnera v jeho scénách. Freeman pro tyhle scény dokonce zvládl některé z řečových vzorců Iana Holma a byl ve ztělesňování Iana Holma tak dobrý, že mě v nejednou případě napadlo, jestli hlas, který slyším z reproduktorů, patří Ianovi z playbacku nebo je to Martin v reálu. V těchto situacích obvykle čte repliky skriptka nebo některých z učitelů dialektu a běžně to stačí. Jenže když to skutečně hraje herec, je to něco extra speciálního. Jak už jsem říkal, s Elijahem jsem o tom nemluvil, ale vsadím se, že byl moc rád, že to pro něj Martin dělá.

Jejich rozhovor se týká Gandalfa a toho, jestli si Bilbo myslí, že se Gandalf ukáže. Bilbo říká: „Nenechal by si ujít příležitost předvést ty svoje kouzelné petardy. Bude to určitě něco nádherného, uvidíš,“ a Frodo se usmívá a se slovy, že ho půjde překvapit, odskáče po pěšině jako natěšený kluk o Vánocích. Když říkám, že odskáče po pěšině, nepřeháním jen tak pro dokreslení. Opravdu skoro skákal, byl to prostě ten Frodo z doby před prstenem, s nímž se setkáváme ve Společenstvu.

Když Frodo odejde, kamera najede na široký záběr Kraje v jeho plné kráse; dokreslují ho Zelený drak a mlýn uprostřed.

 

 

 

Podle mě tenhle záběr přejde do „O 60 let dříve“, kdy před Dnem pytle bude sedět mladý Bilbo, bude spokojeně kouřit dýmku a vyfukovat kroužky kouře, zatímco přichází Gandalf a seznamuje ho s jeho dobrodružstvím.

Při obědě jsem zastihl Elijaha. Měl vykulené oči a usměv na tváři, evidentně si vychutnával, že je zpátky v Hobitíně a má zase chlupy na nohou. Utíkal pryč a já jsem se jen stačil zeptat: „Kam to zase letíš?“ Odpověď: „Zpátky do Dna pytle, kamaráde!“

Musel jsem utíkat do kostymérny, aby mě připravili na příští den na moje cameo, ale brzy jsem se zase vydal zpátky na plac. Točila se stejná scéna a tentokrát mířila kamera přímo na Froda. I když byl tentokrát záběr z větší blízkosti než předtím, stále zachycoval krajinu za ním. Chci říct, že právě to je v prvé řadě důvod, proč jsme byli venku, takže mě rozhodně nečekalo natáčení žádných velkých detailů. V tomhle případě šlo o čelní záběr Froda s mohutným stromem v pozadí.

Dívat se na záběry Iana jako starého Bilba bylo šílené, ale nebylo to nic ve srovnání s pohledem na Elijaha převtěleného znovu do Froda s chlupatýma nohama. Za posledních 13 let jsem Elijaha opravdu dobře poznal a teď na mě působilo naprosto bizarně, že mluvím s Frodem. Ne s Elijahem. S Frodem. Prostě jsem před sebou najednou neměl kamaráda, ale fiktivní postavu, a to ani nemluvím o ještě větším umocnění toho všeho tím, že jsem ho viděl přímo v Hobitíně.

 

 

Musím se zmínit také o dobytku. Bude to vůbec poprvé, co jsem někde v zahraničí, kdy budu muset na formuláři po příletu zaškrtnout políčko Ano u dotazu, jestli jsem se pohyboval v blízkosti dobytka. Na místě natáčení ho byly všechny druhy. Dokonce jsme byli svědky krávy-uprchlíka, která se hned zkraje rozhodla, že nesnáší filmový průmysl, a odcválala z Hobitína, jako by jí za patami hořelo.

Byla to docela zábava. Je mi líto, že se muselo natáčení přerušit, ale ze svého vyvýšeného místa (vzpomínám si, že jsem celý ten den prostál na vrcholku kopce s výhledem na Hobitín) bylo opravdu zábavné sledovat, jak se ta kráva žene cestou mezi hobitími norami a asi šest sedm metrů za ní uhání chudák asistent režiséra a ze všech sil se ji snaží dostihnout.

Na place byla všechna možná zvířata, od koz přes drůbež, vepře, voly, koně a všechna měla ošetřovatele, aby je nezapomněli nakrmit, napojit a mohla v klidu žvýkat tu bujnou zelenou trávu v Matamatě. Rychle by se zatoulala ze záběru, kdykoli by měla možnost.

Krátce po natočení záběru s Frodem jsme uslyšeli nezaměnitelný zvuk lopatek vrtulníku. Kroužil kolem. Evidentně si ho někdo najal, aby létal nahoře a fotil dění dole.

O hodinu nebo později udělalo totéž malé jednomotorové letadlo, létalo nízko a kroužilo. Krátce poté se na netu objevily fotky, jak jsem si všiml. Štáb už byl docela naštvaný, ne protože někdo odhaloval Hobitín světu, ale protože se vrtulníky a letadla soustavně pletly do obrazu a rachocení motorů neustále ničilo záběry nebo se natáčení muselo přerušit, dokud nebyly z doslechu… a to mohlo trvat hodně dlouho, pokud kroužily.

Takže to bylo nežádoucí narušení, a o to víc frustrující, když uvážíte, že všichni už čekali na správné světlo, až slunce zaleze za mrak nebo naopak vykoukne podle toho, jaký byl předchozí záběr.

Došlo to až tak daleko, že producent Zane Weiner mě požádal, abych to letadlo vyfotil a mohli jsme pokusit zjistit číslo na jeho ocase. Měl jsem právě na fotoaparátu nasazený objektiv 18mm-55mm (což znamená, že je to kratší objektiv a příliš daleko nezaostří), tak jsem utíkal zpátky k tašce, popadl jsem 200mm objektiv a vyměnil ho, jenže už bylo příliš pozdě. Letadlo bylo pryč. Zane mě požádal, abych vám všem sdělil, že jsem při tomhle konkrétním úkolu zklamal. A k tomu v první den své účasti na natáčení.

To byl jeden den natáčení Hobita v exteriérech. Jeden den za mnou, dva měsíce přede mnou! Než tenhle článek uzavřu, chtěl bych vytvořit malý prostor, kde vás vždy seznámím s nějakým členem štábu. Když všechno půjde dobře, zvládnu to u každého svého článku, a tak vás seznámím s těmi skvělými lidmi, s nimiž teď trávím dny. Jsou to neopěvovaní hrdinové filmařské branže, takže si myslím, že stojí za to je představit.

A začneme od Kirana Shaha.

 

 

 

Pokud jste se dívali na doplňkové materiály na rozšířených edicích Pána prstenů, měli byste Kiranovo jméno znát. Na natáčení ho všichni milují. Je to herec, kaskadér a dvojník herců. V Pánovi prstenů dělal dvojníka Elijahovi Woodovi, ale už před Pánem prstenů měl rozsáhlou hereckou kariéru.

Například hraje v Dobyvatelích ztracené archy… je to ten člověk, co přínáší Indymu a Sallahovi otrávené datle. Hrál dvojníka Kraťasovi v Chrámu zkázy, byl postavou v Legendě Ridleyho Scotta (Blunder) a znal se dokonce i se Stanleyem Kubrickem.

Vyprávěl mi o tom, že se s Kubrickem trochu znal, ale ani tohle přátelství s maestrem ho nezachránilo, když se za ním stavil na návštěvu při natáčení Spalující touhy. Stanley ho uviděl a jen řekl: „Kirane, ven!“ Všichni známe historky o tom, jak Kubrick neměl rád, když se na natáčení motalo příliš velké množství lidí, a tohle byl zase jeden důkaz v podání Kirana.

Také se zmínil o tom, že ilustrátor/návrhář pro Pána prstenů a Hobita Alan Lee dělal návrhy postav pro Legendu a dokonce nakreslil postavu, kterou nakonec hrál Shah tak, aby vypadala jako on. Shah připisuje to, že roli dostal, Leeovi, protože si vzpomíná na to, jak se při konkurzu Ridley Scott zarazil, když Shah vešel do místnosti, a pohlédl nejprve na návrh postavy a pak na něj.

V Hobitovi si Shah znovu neodpustí svoje obvyklé rošťárny, takže štáb (a hostující reportéři z řad filmových fandů) se mezi záběry lámou smíchy, a dělá dvojníka hobitům. Na předchozím obrázku čeká, až bude dublovat Bilba Martina Freemana, proto má na snímku ty mývalí stíny kolem očí. Existuje totiž taková divná silikonová maska Bilbova obličeje, kterou si nasadí, když je potřeba zabrat Bilba zblízka ve správné proporci.

Shah bude také ve filmu hrát skřeta a je s ním prostě pořád sranda, a proto je v tomhle článku prvním členem štábu, o kterém se zmiňuju.

Příští zpráva se bude zabývat mým výstupem během hobitího trhu před Zeleným drakem. V téhle scéně vystupuje jeden herec jménem Leroy, o kterém vám konkrétně chci napsat. Je moc talentovaný a tohle tvrzení zdaleka nevystihuje jeho kvality. Očekávám, že zpráva bude hotová za pár dní, ale pořizování mých vlastních snímků bude chtít trochu víc času.

Vím, že ty vodoznaky jsou otravné. Já je nemám, vy taky ne, tak se snažím, aby byly co nejméně vtíravé. Jestli uvidím, že tyhle snímky přebírá hromada webů bez uvedení autora a zdroje, budou mít v budoucnu obrázky vodoznak větší. Tak neblbněte. Je mi jedno, jestli ty snímky použijete, ale uveďte u nich odkaz zpátky sem, jasné? Nepokazte to všem ostatním.

 

 

 

Brzy už se můžete těšit na pokračování! Budou to ale fakt šílené dva měsíce! Jo, a všechno nejlepší Peteru Jacksonovi k narozeninám! Děkuji, že jste mi na krátký čas dovolil zúčastnit se tohohle cirkusu, pane!

-Eric Vespe
„Quint“

 


Komentáře čtenářů - zobrazit všechny komentáře
05.11.2011 16:25:27 - Saša - Nadpis neuveden [ODPOVĚDĚT]
boží, a děkujeme za náročný překlad!!!
05.11.2011 20:19:22 - Bugi - Nadpis neuveden [ODPOVĚDĚT]
paráda :)
06.11.2011 13:04:02 - Ramesse III. - Nadpis neuveden [ODPOVĚDĚT]
Paráda, konečně další článek!
Gratuluji k super překladu :)
06.11.2011 14:30:05 - Bugi - Nadpis neuveden [ODPOVĚDĚT]
už vyšiel aj druhý článok . Plánuje sa preklad ?
06.11.2011 16:54:45 - Saša - Nadpis neuveden [ODPOVĚDĚT]
a co se takhle zapojit?
06.11.2011 19:14:40 - Bugi - Re: Nadpis neuveden [ODPOVĚDĚT]
to by šlo :)
07.11.2011 13:11:41 - Saša - Nadpis neuveden [ODPOVĚDĚT]
Bugi, máš tam mail ?:-) a dík
11.10.2012 19:39:45 - SAURON - MOJE HOBITÍ NORA [ODPOVĚDĚT]
MOJE HOBITÍ NORA, ČESKÁ REPUBLIKA, ORLICKÉ HORY http://www.youtube.com/watch?v=7QCfY1x2nUA
Přidejte i vy komentář k tomuto článku!
[zobrazit všechny komentáře]
Jméno: 


E-mail: 


Předmět: 
Komentář: 
  Chcete  být informován(a) o nových komentářích?
Zde prosím zadejte kód z obrázku:   Zadejte číslo


 


Další články
Předchozí článek
Premiérova hodinka

Přepis interview Johna Keye se sirem Peterem Jacksonem 2. října 2011, xoanon, TORN
Následující článek
Otevřený dopis adminů...

Pro všechny příznivce Tolkienovy tvorby....
 



Toto jsou nejnavštěvovanější stránky o filmu Pán Prstenů na českém Internetu.
Statistiky přístupů jsou k dispozii zde. Informujte se o možnosti reklamy!

Copyright © 2003, Pavel Nero Kramný, Design by Sputnik.
>> generování stránky trvalo 0 sekund <<