Zoner.cz Czechia.com Inshop.cz Interval.cz CA Czechia.cz InMail.cz Hostováno na serverech CZECHIA.CZ
Menu
Menu

Články
Články
Články
Nejčtenější články
za poslední měsíc

Nenalezen žádný článek...

Legenda
Legenda
Legenda

Anketa
Anketa
Anketa
Vyhovuje vám nynější náplň těchto stránek?

Naprosto
(17 346)
Chci více o Pánu Prstenů
(3 975)
Chci více o hercích
(1 117)
Chci něco jiného
(301)
Nevyhovuje vůbec
(608)


Ostatní
Ostatní
Ostatní

Reklama
Reklama
Reklama


Přihlášení


Nová registrace
Obrázky
Obrázky
Nejprohlíženější obrázky
z posledních 50-ti

[5 607 prohlížení]

[5 575 prohlížení]

[3 278 prohlížení]


Herci
Herci
Herci
Nejsympatičtější herec

Aragorn / Viggo Mortensen
164 228 hlasů
průměr: moc sympatický(á)

Reklama
Reklama
Reklama





V zemi hobitů
Autor: Elí
Vyšlo: 17.11.2011
Komentářů: 4
Přečteno: 6459x
Popisek: Zdroj: http://www.hellomagazine.com Přeložila: Elí

Krásná a různorodá krajina Nového Zélandu poskytla prostředí pro Peter Jacksonovu trilogii Pán Prstenů, jednoho z nejúspěšnějších filmových počinů všech dob. Od mírumilovného Kraje až k ohňům Mordoru byly nalezeny lokacepro magický svět Středozemě, kde žijí hobiti, elfové, trpaslíci a čarodějové.


Scéna z filmu

Když bylo Peteru Jacksonovi 18 let, podnikl cestu vlakem napříč novozélandským Severním ostrovem  - jedním ze dvou ostrovů, které tvoří zemi. Cestou si četl Pána Prstenů, skvělou ságu J.R.R. Tolkiena. Dnes již proslulý filmový režisér vypráví, jak byl fascinován tím, jak krajina, kterou pozoroval oknem vlaku, vypadala přesně jako mýtická Středozem, představená britském autorem o nějakých 30 let dříve.

Když se Jackson pustil do epického úkolu převádění mistrovského literárního díla do filmové podoby, vyžadovalo to pět let a 2 500 lidí, aby znovuvytvořili preindustriální utopii představenou Tolkienem,a doplnili obraz pevnostmi, goblinními doly, temnými věžemi a armádami skřetů.

Malé město Matamata v regionu Waikato na území Severního ostrova je dobrým výchozím bodem k poznávání scén z trilogie stříbrného plátna. Na periferii se nachází velká Alexandrova farma, pro potřeby filmu přetvořená v Kraj, venkovský domov hobitů; když filmařský štáb odešel, nechal za sebou hobití nory, hospodu U zeleného draka, Mlýn a jiné prvky Středozemě, které nyní může veřejnost navštěvovat.

Idylická mírumilovnost krajiny Matamaty kontrastuje s hustou a nikdy se nezvedající mlhou Národní parku Tongariro. Zde přítomné močály a krátery vylučující páru poskytly perfektní lokace pro Mordor, panství Saurona, Temného pána a původního vládce Prstenu. Nízké mraky, tajuplné barvy vznikající z minerálních ložisek malých jezer v parku a neustálý zápach síry téměř vedou návštěvníky ke ztrátě naděje, a zcela určitě jim pomohou vybavit si scény Froda na jeho cestě k Hoře osudu, s cílem zničil Prsten.


Ledovec Franz Jozef

Jeden Prsten – konkrétně ten použitý ve filmu – je nyní vystaven v Nelsonu, jednom z nejkrásnějších měst Nového Zélandu na severu Jižního ostrova. V klenotnictví Jens Hansen na Trafalgarském náměstí lze Prsten nejen vidět a vyfotografovat si ho, ale můžete si také objednat jeho repliku.

Poblíž západního pobřeží Jižního ostrova je Národní park Tai Poutini, domov ledovce Franz Josef, jehož 12 metrů dlouhý jazyk spolu s 22 metrovým ledovcem Fox Glacier tvoří údolí zvané Wahipounamu, národní památku UNESCO. Nekonečné ledové svahy lze zdolat jen helikoptérou, což je jedinečný zážitek, jenž zahrnuje přistání na ledovcích a umožňuje návštěvníkům vidět oblast, kde bylo filmována scéna zapalování strážních ohňů.


Milford Sound

Queenstown, na pobřeží jezera Wakatipu, byl jedním z měst, které se nejvíce zapojilo do vytváření fantasy trilogie. Byly dny, kdy se 600 lidí postavilo do fronty, aby se mohli zúčastnit natáčení nějaké scény. S populací 11 000 přivítá město každý rok více než milion turistů, kteří přicházejí prozkoumat bujné lesy, plavit se na jezeře, chytnout taxík ke kopci Bob‘s Peaknebo si jen užít kávu na hlavní třídě. A zajisté, mnoho z nich si bude představovat scénu z filmu, kde Aragorn vede armádu mrtvých na pomoc Minas Tirith.

Ve vzdálenosti 20 km od Queenstownu je pobřeží jezera Wakatipu od severu k jihu vroubeno pohořím Remarkables. Téměř dvouhodinová procházka vede k jezeru Alta, scéně Frodova útěku k Bruinenskému brodu za pomoci Arwen.

Dále na severu, až na špičce podlouhlého jezera, dosáhnete Glenorchy, vstupní brány Národního parku Mount Aspiring. Toto je výchozí bod exkurze k Amon Hen, domovu Paní Galadriel, a náhorní plošině, kde se nacházel Isengard, hlavní sídlo Sarumana. Z Glenorchy si můžete udělat celodenní výlet k břehům řeky Dart, zelenému elfskému lesu Lothlorienu, a pak pokračovat motorovým člunem plnou rychlostí vpřed proti proudu asi 90 minut. Cesta končí ve slepém rameni řeky, kde průvodci ukazují místo, na němž byli Smíšek a Pipin zajati skřety – tyto mýtické zrůdy, které každý v Queenslandu zná, byli ve skutečnosti většinou řidiči taxi.


Národní park Tongariro

Praktické záležitosti

Doprava

Z Londýna můžete letět přímo do Aucklandu na Jižním ostrově s Air New Zealand, Korean Air nebo Singapore Airlines.

Nejvhodnější doba na návštěvu

Nejlepšími měsíci jsou březen a duben, které jsou, vzhledem k jižní polokouli, raně podzimní. V zimních (resp. v letních) měsících může na Jižním ostrově teplota klesnout až na 15 stupňů pod nulou.

Orientace

Nejlepší způsob, jak navštívit oba ostrovy, které tvoří Nový Zéland, je vypůjčit si auto ve Wellingtonu nebo Christchurchi z půjčovny jako Jucy Rental či Jet Star.

Kde se ubytovat

Hotel Chateau Tongariro, postavený v roce 1920, je jedním z nejlepších hotelů na Novém Zélandu; a co více, je jen 15 minut od Tongarirského parku – Mordoru ve filmech – a byl rezidencí štábu během většiny natáčení Návratu krále. Jinou a ještě více exkluzivní možností je strávit noc na Fernside – pozemcích, které nejsou přístupné běžným návštěvníkům, ale pouze hostům a zvláštním cestovním společnostem – kde si můžete vyrazit na výlet na jezero v elfí loďce a představit si, že jste sami členy Společenstva Prstenu, které se vydalo na cestu z Lothlorienu, města elfů.

Kde se najíst

The Red Cliff Bar & Cafe na Te Anau je znám tím, že podává nejlepší pivo na celém Jižním ostrově. The Bunker v Queenslandu byl každodenně navštěvován hobity během dlouhých nocí předtím, než se natáčení scén přesunulo do okolí města.

Výlety
The Lord of the Rings agency
nabízí túry na většinu lokací oscarové trilogie. Čtyřdenní výlet zahrnuje 20 míst denně, včetně jednodenního výletu motorovým člunem a dalšího helikoptérou k návštěvě nejobtížněji dostupných lokací. Cena se pohybuje kolem £ 850 za osobu.

Nenechte si ujít...

Pozorování velryb v Kaikouře, kde lze pozorovat vorvaně po celý rok a kde, v závislosti na období, můžete vidět i keporkaky, kulohlavce, plejtváky a velryby jižní.

Nejpopulárnější návštěvnickou destinací na Novém Zélandu je Milford Sound, 15ti kilometrový fjord na jihozápadě Jižního ostrova, který se táhne od Tasmánského moře k Dale Pointu a který Rudyard Kipling popsal jako „osmý div světa“.

Jeskyně Waitomo na Severním ostrově jsou pak domovem milionů arachnocampa luminosa – drobných světlušek, jejichž charakteristické modré světlo ozařuje jeskyně, pod jejichž klenbami projíždějí loďky.

 


Komentáře čtenářů - zobrazit všechny komentáře
17.11.2011 19:14:11 - Saša - Nadpis neuveden [ODPOVĚDĚT]
Paráda! Dík za překlad:-) a vítej!
18.11.2011 13:10:07 - Ramesse III. - Nadpis neuveden [ODPOVĚDĚT]
Krásný článek :)

Jsem rád, že se to tu zase rozjíždí. Přemýšlel jsem, že bych vám s překlady pomohl (mám s psaním pro internetové portály jisté zkušenosti), ale nebyl jsem si jistý, jak bych to časově zvládal :(
18.11.2011 13:38:39 - Saša - Nadpis neuveden [ODPOVĚDĚT]
Ramesse III., určitě bys to zvládal - každý si bere to, na co se cítí a ví, že má na to čas. To není žádný stres. Měl bys tedy zájem?
18.11.2011 14:00:26 - Jarek - Nadpis neuveden [ODPOVĚDĚT]
Taky děkuji za fajn překlad a vítám :)
Přidejte i vy komentář k tomuto článku!
[zobrazit všechny komentáře]
Jméno: 


E-mail: 


Předmět: 
Komentář: 
  Chcete  být informován(a) o nových komentářích?
Zde prosím zadejte kód z obrázku:   Zadejte číslo


 


Další články
Předchozí článek
Neočekávaná cesta: Quint na natáčení Hobita

Vydáno: 14. listopadu, 2011
Následující článek
2012, rok Hobita

ze zdroje: www.theonering.net čerpal a přeložil: Michal
 



Toto jsou nejnavštěvovanější stránky o filmu Pán Prstenů na českém Internetu.
Statistiky přístupů jsou k dispozii zde. Informujte se o možnosti reklamy!

Copyright © 2003, Pavel Nero Kramný, Design by Sputnik.
>> generování stránky trvalo 1 sekund <<